Onderhoud rubbertracks minigraver

De rubbertracks van de minigraver zijn een belangrijk onderdeel. Helaas worden deze bij dagelijks onderhoud vaak vergeten en komt er pas actie wanneer de rubbertracks of rupsbanden van de minigraver eraf liggen. Daarom gaan we ons in dit artikel focussen op de rubber tracks en waarom het zo belangrijk is dat deze in orde zijn.

Een rubbertrack wordt aangedreven door een sprocketwiel. Dit minigraver onderdeel moet regelmatig schoon geveegd worden van grote stenen en puin . Een andere optie is om de rubbertrack van de grond te drukken en links en rechtsom te laten lopen zodat hij zichzelf reinigt. Als er langdurig zand en stenen tussen de minigraver onderdelen zit verslijt het sneller. Daarnaast zorgen versleten sprockets (aandrijfwielen) ook nog eens voor een versnelde slijtage van nieuwe rubbertracks en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Bij rubbertrack onderhoud is ook de rupsspanning belangrijk om te controleren. Wanneer de rupsspanning te laag is, kunnen de rupsbanden van een minigraver er makkelijker aflopen, vooral bij een schrankbeweging. Wanneer de rupsspanning te hoog is, lopen de lagers in het sprocketwiel en het loopwiel extra slijtage op. Beide zijn situaties die je liever wilt voorkomen. Bij de rupsspanning moet je ook rekening houden met het soort werkzaamheden dat je uitvoert. Wanneer je in losse, plakkerige grond werkt is het beter om een wat lagere spanning te hanteren. Hoe je de rupsspanning controleert kun je in de video hiernaast zien.

De rupsspanning verlagen doe je door de omgeving van de spannippel eerst schoon te maken. Zorg dan voor een goede opvang mogelijkheid van het vet. Als beide gedaan zijn kun je de moer los draaien, waardoor het vet uit de spancilinder kan vloeien. Wanneer je de rupsspanning wilt verhogen moet je de spancilinder van nieuw/extra vet voorzien met een vetspuit.

Het handhaven van de aanbevolen rupsspanning helpt de levensduur van de rupsbanden van de minigraver te maximaliseren. Daarnaast wordt schade door nalatig onderhoud aan de rupsband niet vergoedt.

Meer tips over onderhoud van de minigraver? Bekijk dan eens ons artikel met 7 tips voor onderhoud minigraver.

Heb je nog vragen over minigraver onderdelen of heb je interesse in een Atlas minigraver? Neem dan gerust contact met ons op.

rupstrack rupsband rupsspanning

Atlasminigravers.nl

Atlas Minigravers is onderdeel van Bofram Techniek B.V. en importeur van de Atlas Kompakt lijn in Nederland. Gevestigd in het dorpje Zeeland, Gemeente Landerd in Noord Brabant. Voor onderhoud, keuring en service werkzaamheden gericht op de regio binnen de driehoek van Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen. Buiten deze regio verwijzen wij u naar onze lokale dealers.